Plantem el pati

Plantem el pati és la continuació del projecte Escoltem el pati (cicle lectiu 2014-2015), projecte en què va participar tota la comunitat educativa de l’escola Josep Maria Jujol, per tal de millorar l’acústica del pati de l’escola, que se situa sota la coberta dels antics Tallers Manyach, antiga fàbrica de claus que va projectar l’arquitecte Josep Maria Jujol.

El projecte Escoltem el pati neix amb la intenció d’incorporar a la dinàmica de la comunitat educativa una forma de treball amb continuïtat en el temps, identificant en cada cicle lectiu una temàtica que, al mateix temps que resolgui alguna problemàtica/inquietud de l’escola, pugui ser abordada de manera col·laborativa i gestionada des de la mateixa comunitat educativa, promovent la participació dels diferents perfils d’actors que la conformen (professorat, monitors, famílies, alumnat) i treballant de manera articulada amb les entitats del barri i de l’administració pública.

Considerem que la millor forma d’apropiar-se d’aquesta dinàmica de treball i dels valors que promou (col·laboració, participació, gestió conjunta, respecte pel medi ambient, construcció col·lectiva des de la diversitat) és mitjançant la posada en pràctica de projectes concrets.

En el marc del projecte Escoltem el pati, l’alumnat va dissenyar un nou pati. El primer any, les famílies van construir gran part dels elements definits en el disseny col·laboratiu, restant pendent de resoldre un dels trets més sol·licitats pels infants: aconseguir un pati més verd.

En aquest segon any, amb Plantem el pati, ens centrarem a concretar aquesta tasca amb la participació de tota la comunitat educativa, mitjançant el disseny col·laboratiu i la construcció col·lectiva d’una zona verda.

Així com amb Escoltem el pati s’ha aconseguit millorar notablement l’acústica del pati cobert, amb aquesta segona fase del projecte s’espera continuar amb la transformació del pati, incorporant-hi més verd i apropant-lo cada cop més al pati imaginat per l’alumnat.

De la mateixa manera que es va gestionar Escoltem el pati, aquesta segona fase està impulsada per un grup motor (integrat per mares i pares) des del que es planifica i propicia la incorporació de la resta d’actors (alumnat, professorat, famílies, monitors/es), es plantegen els espais per a la definició col·lectiva i el seguiment del projecte, i s’articula amb entitats públiques i altres col·lectius del barri.

OBJECTIUS

Donar continuïtat a la dinàmica de treball iniciada amb Escoltem el pati, amb una segona fase orientada a:

  • Dissenyar i construir col·lectivament un pati més verd
  • Fomentar valors de civismo i convivencia i formes de participatiò noves
  • Consolidar i potenciar les relacions de col·laboració en la comunitat educativa
  • Avançar en una gestió conjunta de les problemàtiques de l’escola amb les administracions locals.

planifiquem

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ver entradas Plantem el pati